De thoracale werverkolom of borstwervelkolom bestaat uit twaalf wervels een heeft een licht gebogen vorm wat we een kyfose noemen. De kyfose is dus een normaal verschijnsel. De thoracale wervelkolom zit tussen de cervicale wervelkolom, de nek en de lumbale wervelkolom ofwel de lage rug!
Aan de thoracale wervelkolom hechten onze ribben aan die onze vitale organen beschermen. Dat maakt dat de thoracale wervelkolom over het algemeen niet het meest beweeglijke deel is van de rug. Door de vorm en het feit dat er ribben aan hechten is de eerste beweging die verminderd is in dit gedeelte van de rug de strekking = het achterover bewegen. Voeg daarbij ons zittend bestaan er aan toe en dan is het niet raar dat je dit gedeelte van de rug minder vaak gebruikt. Naarmate we ouder worden wordt door een aanpassing in de vorm van onze wervels de ronding ook alleen maar versterkt.
De thoracale wervelkolom speelt vaak ook een rol bij andere omliggende gewrichten zoals de nek, de schouder en de onderrug.
Nekbewegingen lopen door tot de vierde borstwervel, veel spieren vanuit de nek schouderregio hechten ook vast aan de borstwervelkolom. Dat kan dus betekenen dat een probleem in de nek of schouders ook gevolgen kan hebben voor de borstwervelkolom. Een optimale beweging van de schouder kan alleen maar tot stand komen als de borstwervelkolom ook goed meebeweegt.
Een goede beweeglijkheid van de twk is daarom erg belangrijk en is gemakkelijk dagelijks te onderhouden door een paar simpele oefeningen.

Geef een reactie

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Required fields are marked *

Verwijder formulierToevoegen